18:37 h. Viernes, 15 de Diciembre de 2017

Aigua en xarxa al litoral gironí… dintre de 6 anys

El Consorci Costa Brava atribueix a la falta de personal les “mancances burocràtiques” detectades a l’auditoria del 2014

xarxa de diaris  |  12 de Febrero de 2017 (20:18 h.)
Más acciones:

AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES.- El Consorci de la Costa Brava (CCB), organisme que s’encarrega de l’abastament d’aigua a 27 municipis del litoral gironí, atribueix a la falta de personal les irregularitats de gestió i comptabilitat aparegudes en l’auditoria del 2014. El president del CCB, Carles Páramo, reconeix que les coses “no es van fer amb tota la diligència” en relació a la concessió de “contractes menors” que es van atorgar sense concurs previ, però no considera que siguin irregularitats, sinó “mancances burocràtiques”. Tot i això, Páramo diu que des de l’aparició d’aquesta auditoria “fan les coses de manera impecable”. El president del CCB assegura que estan en “alerta màxima” i ha demanat poder doblar la plantilla -actualment d’onze treballadors- de manera “urgent” perquè, sinó, “no es podran assumir plans de millora del servei”, i només poden garantir el manteniment de l’actual sistema “amb nivells de qualitat dubtosos”.

La falta de personal és el motiu que ha esgrimit aquest dijous el president del Consorci Costa Brava, Carles Páramo, per justificar el que ha anomenat com a “mancances burocràtiques” en l’auditoria que se li va fer a aquest ens fa tres anys. L’informe, que analitzava la gestió de l’any 2014, posava en dubte que des del consorci s’adjudiquessin contractes sense concurs públic. A més, detectava que algunes pràctiques afavorien la part privada de les empreses perquè no pagaven lloguers o no aportaven quantitats que s’havien compromès a pagar.

En aquest sentit, Páramo ha remarcat que es tractava de “contractes menors” que no superaven els 18.000 euros i que, per tant, es pot interpretar que no necessitaven concurs públic, a més d’atribuir aquest funcionament a la falta de personal administratiu. Tot i això, el president del CCB, ha reconegut que van obrar amb “poca diligència” i diu que arran de tenir coneixement de l’auditoria van canviar el procediment. “Des de 2014 apliquem aquest principi de prudència”, ha remarcat Páramo, que recorda que va ser el mateix consorci qui va ordenar fer l’auditoria.

En una roda de premsa on es presentaven els objectius de l’ens de cara als propers anys, Páramo ha defensat la gestió de l’antiga direcció, tot i el canvi de parer a l’hora de concedir contractes públics. “És una qüestió interpretable. Uns ho interpreten d’una manera i els altres d’una altra”, ha reblat.

El president del CCB ha explicat que actualment tenen un romanent de tresoreria “important” malgrat que reconeix que l’ACA els deu uns 500.000 euros. Páramo ha explicat que aquesta xifra “no és preocupant” i recorda que el deute havia arribat a ser molt més important. “En determinats moments s’havia enfilat fins els 3 MEUR”.

 

Places interines

El president del CCB ha comentat que necessiten doblar el nombre de treballadors del consorci, però que l’actual llei no els ho permet. Ara mateix la plantilla és d’onze persones i, segons el president, caldria arribar idealment a les 23 o 24. “No és un problema de diners, perquè tenim tresoreria però la llei no permet contractar”, ha lamentat.

Tot i això Páramo esta “convençut” que es resoldrà el problema i demana la col·laboració de la Diputació de Girona. Una de les possibilitats és que el personal que es contracti – sobretot enginyers i experts en dret – siguin interins. Páramo diu que “si trobem professionals que acceptin un interinatge perfecte, si no buscarem una altra fórmula”.

 

Connectar tot el litoral gironí

El president del consorci ha explicat que un dels objectius principals del CCB és connectar les tres conques -la de la Muga, el Ter i el Tordera- per poder fer front a qualsevol situació d’emergència hídrica, com ara sequeres o algun tipus de contaminació de l’aigua. Es tracta d’un projecte que el consorci ja tenia a l’agenda des de fa un parell d’anys i que ara “hi estant treballant intensament” per poder fer realitat en els propers 5 o 6 anys.

Páramo ha destacat que aquest projecte servirà especialment per abastir les poblacions costaneres “que viuen del turisme” a l’estiu, època en la que hi ha un consum més gran d’aigua, per l’augment de població d’aquestes localitats. El més important seria la construcció de dues connexions prioritàries: la de L’Escala amb Pals a través de Sant Pere Pescador i la que enllaçaria Blanes i Lloret amb la Costa Brava centre a través de municipis d’interior com Vidreres o Llagostera.